Detall de l'absis de l'església de Santa Eulàlia, d'Erill la Vall

dissabte, 17 d’abril del 2010

Sant Esteve de Canapost, Baix Empordà


L'església de Canapost es troba situada al poble de Canapost a la vora de la carretera de Vulpellac a Pals.
Es composa de dues naus que son capçades a llevant per sengles absis. De fet son dues esglésies unides i comunidades interiorment.
L'església primitiva és la de costat de mitjorn i presenta una estructura pre-romànica construïda aproximadament el segle IX o X.
La de costat de tramuntana hi fou afegida més tard, juntament amb la torra campanar i d'estructura romànica i construïda el segle XI i XII.



La nau pre-romànica està encapçalada per un absis trapezial i transsepte elevat, sobre el que s'hi sustenta en part la torre del campanar. Aquesta nau està coberta amb una volta de canó feta amb pedruscall barrejat amb morter, mentre que la volta transversal del creuer és de ferradura. L'absis està il.luminat pel centre per una finestra d'esqueixada i destaca per ser un dels pocs de la seva època que ha conservat a la cornisa un fris decorat geomètricament amb relleus romboïdals.

La porta, més antiga està envoltada a la part superior per pedra tallada en forma d'espina de peix.

Detall de la pedra en forma d'espina de peix.

La nau romànica té l'absis semicircular. Està coberta per una volta de canó i el tram presbiteral que condueix a l'absis queda cobert amb una volta de quart d'esfera.



L'element més notable del conjunt és vel campanar inacabat. Es va aixecar al segle XX amb estil llombard. El segon pis, emmarcant unes finestres de mig punt, és ornamentat per unes arcuacions cegues amb mènsules esculpides i un fris de dents de serra.


Detall del campanar

També cal destacar la necròpoli medieval al costat de l'església de Sant Esteve de Canapost. Actualment són visibles restes d'una diversitat de sarcòfags, localitzades a l'ampli espai situat a migdia i a llevant de l'església.


Detall dels sarcògafs

Nivell de l'excavació durant les obres del 2004-2005

Font: Rosa Mª Asensi; Antoni Pladevall (2000), Guies Catalunya Romànica, El Baix Empordà, Barcelona, Pòrtic ISBN 84-730-66-375
Catalunya Romànica, L'Empordà, (Enciclopèdia Catalana)

Càmera: Nikon D5000

1 comentari:

Elettra ha dit...

beautiful places, excellent photographs